Botalys, de Waalse specialist in de productie van natuurlijke ginseng, haalt 3 miljoen euro op voor een productie-eenheid in Ath

Na een eerste bestelling in mei 2018 van hun top-product - de beste droge ginseng ter wereld - willen Pierre-Antoine Mariage en Paul-Evence Coppée, dankzij belangrijke contracten die ze recent binnengehaald hebben, verder internationaliseren. In Ath installeren ze een nieuwe verticale productielijn voor de productie van zeldzame planten. Om deze nieuwe stap mogelijk te maken heeft Botalys (nieuwe naam voor Green2Chem) 3 miljoen euro opgehaald.

Louvain-la-Neuve/Brussel, 9 januari 2019 - VIVES, een van de grootste europese universitaire investeringsfondsen, kondigt de kapitaalsverhoging van 3 miljoen euro aan van Botalys, een bedrijf gespecialiseerd in de cultuur van zeldzame planten.

Het innovatieve Botalys kende in 2018 een reeks successen. In mei ondertekende het bedrijf een eerste bestelling tijdens het Salon Vitafood in Genève. Haar HRG80 – afkorting van Hydroponic Red Ginseng – kende een direct succes met bestellingen vanuit de hele wereld. De marktinteresse bevestigde het unieke karakter en de know-how van beide oprichters die slaagden daar waar de Chinezen totdusver faalden : het op punt stellen van een hydrocultuur die toelaat om constant ginseng van hoge qualiteit te produceren. De productie is 100% natuurlijk en beperkt de impact op de bodem vermits geen gebruik gemaakt wordt van pesticiden, oplosmiddelen of enzymen.

« Naast ginseng, richten we ons onderzoek ook op andere planten. Op termijn hopen we tevens de heilzame effecten van deze planten beter te ondersteunen via preklinische proeven», verkondigen Pierre-Antoine Mariage en Paul-Evence Coppée, en daarom werken ze samen met het Centre d’Investigation Clinique en Nutrition (CICN), een nieuw onderzoeksplatform aan de l’Université de Louvain.

Volgend op dit eerste succes, ondertekende Botalys 4 belangrijke contraten : een met een Amerikaans bedrijf, een marktleider in de verkoop van voedingssupplementen in haar thuismarkt, een ander met de Frans-Duitse verdeler Natural Origins (groep Doehler) actief in Europa, en de 2 volgende met de Belgische merken Nutrisan en Verasana. Deze laatste begint net met de verkoop van een voedingssupplement tegen burnout, stress en vermoeidheid (Vera Sana, Ginseng Premium Adapt +) welke ginseng HRG80 van Botalys bevat.

Om haar productie op industriële schaal te brengen, investeert Botalys in een nieuwe productie-eenheid van 2.400 m² in het centrum van Ath. Het objectief is om er reeds één ton droge ginseng te produceren in 2019, en om de productie gradueel op te voeren tot haar jaarlijkse capaciteit van 7 ton.

«Wij volgen Botalys reeds 3 jaar met de nodige aandacht, vertelt Philippe Durieux, CEO van VIVES. In 2016, hebben we het bedrijf gesteund tijdens de bouw van haar prototype productie-eenheid. Wij beslisten om deel te nemen aan deze nieuwe financiering in 2018 omdat zowel de verkoopsvooruitzichten, het management team, alsook de kwaliteit van de investeerders in deze financieringsronde uitzonderlijk waren. Bovendien beantwoorden de activiteiten van Botalys aan vereisten van duurzaamheid en behoudt hun onderzoek perspectief op toepassingen in de gezondheid in het algemeen. Dit zijn allemaal waarden die gedragen worden door de aandeelhouders in VIVES. »

De 2 miljoen euro kapitaalsverhoging door VIVES en de nieuwe privé-aandeelhouders worden eind dit jaar aangevuld met 1 miljoen euro niet dilutieve financiering via het financieringsmechanisme « SWAN – Seal of Excellence WAlloNia ». Botalys is een van de eerste ondernemingen die gebruik kan maken van deze nieuwe Waalse steun die gaat naar onderzoeksprojecten die de toets doorstaan hebben van Europese criteria van uitmuntendheid, maar die door een gebrek aan budget niet direct door Europa kunnen ondersteund worden.

Betreffende VIVES (www.vivesfund.com)

VIVES Louvain Technology Fund is een technologisch investeringsfonds dat investeert in spin-offs van de Université catholique de Louvain (UCLouvain) en start-ups in België en haar buurlanden. VIVES II haalde 43 miljoen euro op bij een dozijn Belgische en Europese investeerders zoals het Europees investeringsfonds (EIF), SFPI-FPIM, BNP Paribas, BPI France, ING Belgium, Sofina, AXA Belgium, Belfius, IRD (France), Nivelinvest, Région Bruxelles Capitale en Sopartec (UCLouvain).

 VIVES investeerde in 17 bedrijven die samen meer dan 264 miljoen euro hebben opgehaald via publieke en private financiering. VIVES realiseerde reeds 4 exits uit deze 17 investeringen.

Betreffende Botalys (www.botalys.com)

Botalys is een Belgische producent van zeldzame planten en heilzame ingrediënten met als doel de ecologische voetafdruk te beperken. Botalys heeft een technologie ontwikkeld, uniek in de wereld, op basis van verticale hydrocultuur, die toelaat om natuurlijke ingrediënten op een efficënte manier te produceren, zoals HRG80, een premium Ginseng. De productie is vrij van pesticiden, oplosmiddelen of enzymen. Haar klanten zijn actief in nutraceutica, cosmetica, voeding en gezondheid en willen hun verbuikers een zuiver, krachtig en ethisch natuurlijk product aanbieden.

Botalys werd in 2011 opgericht als Green2Chem en telt momenteel 9 werknemers, een aantal dat men denkt te verdubbelen tegen eind 2019.

Betreffende Centre d’Investigation Clinique en Nutrition (www.cicn.be)

Het Centre d’Investigation Clinique en Nutrition (CICN) is een platform van de UCLouvain die wetenschappelijke kennis samenbrengt met expertise in domeinen zoals voeding, metabolisme, bewegingsfysiologie, intestinale microbiota, en sensoriële analyse. De combinatie van deze experten laat een multidisciplinair onderzoek van voeding bij de mens toe.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.