De autonome vakbond voor verplegers en zorgverleners ziet het licht!

Union4U verschilt van traditionele vakbonden omdat deze vakbond specifiek in het leven wordt geroepen voor verplegers en zorgverleners. De toekomstige vakbond zal de belangen behartigen van alle verpleegkundigen, ongeacht de sector en ongeacht het statuut (werknemer of zelfstandige). Op 19 november wordt de nieuwe vakbond officieel voorgesteld. De voorstelling is eveneens de start van een nationale crowdfunding-campagne. Via die campagne wil met de verpleegkundigen ondersteunen door geld in te zamelen voor hun autonome vakbond.

[Communiqué de presse en français - Pressemitteilung auf Deutsch]

Brussel, 29 october 2020 - Vandaag verzamelden enkele verplegers en zorgverleners in Brussel om de statuten van een nieuwe vakbond neer te leggen. Die verpleegkundigen, uit het merendeel van de Belgische ziekenhuizen, zijn erg begaan met het welzijn van hun collega’s. Ze wezen ons nogmaals op de dramatische situatie die ons land momenteel meemaakt.

De coronacrisis confronteert ons met enkele structurele problemen waar verpleegkundigen in het uitoefenen van hun dagelijkse taken mee te maken krijgen. De eerstelijnszorg kwam zwaar onder druk te staan tijdens de eerste golf door een gebrek aan basisbeschermingsmiddelen en een tekort aan personeel.

Het zorgpersoneel zit op zijn tandvlees en oefent een beroep uit dat niet echt een aantrekkelijk imago heeft. Heel wat mensen haken af waardoor we vandaag onvoldoende personeel hebben om de huidige gezondheidscrisis het hoofd te bieden”, vertelt Alda Dalla Valle, die mee aan de wieg staat van de vakbond.

Daar blijft het echter niet bij. De sector krijgt immers ook te maken met andere uitdagingen. Denken we bijvoorbeeld aan de vergrijzing, zowel in rusthuizen als in de thuisomgeving, maar ook aan de continuïteit van de zorg en onze ziekenhuizen. De verplegers en zorgverleners van de vakbond zijn van mening dat een diepgaande en structurele hervorming onvermijdelijk is om het beroep van verpleegkundige te herwaarderen. Enkel op die manier hebben zoveel mogelijk mensen toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg.

We denken er al even aan om ons anders te organiseren maar de unanieme verontwaardiging over de manier waarop we momenteel behandeld worden, heeft het proces in een stroomversnelling gebracht”, vertelt een ander stichtend lid, Pascal Enafla.

De oprichters van de vakbond willen de woede van verplegers en zorgverleners omzetten in een constructieve manier van werken om het systeem voortdurend verbeteren. Daarnaast willen ze mensen uit de eerstelijnszorg een stem, een omkadering en correcte arbeidsomstandigheden bieden. Hun bijdrage is immers van cruciaal belang.

Meer informatie over de samenstelling, de mogelijkheden om lid te worden en de belangrijkste standpunten worden toegelicht tijdens een voorstelling op 19 november. Bij die gelegenheid zal een nationale crowdfunding-campagne ter ondersteuning van de verpleegkundigen worden gelanceerd. Zo kan iedereen onze verplegers en zorgverleners steunen door hun autonome vakbond een handje te helpen.

Perscontacten:

Stichtende leden:

  • Alda Dalla Valle 0476 86 04 57
  • Pascal Enafla 0478 46 15 25
  • Juan Lada 0496 05 35 28

Website: www.union4u.be

Persbericht in het Nederlands

PDF - 371 Kb

Communiqué en français

PDF - 376 Kb

Pressemitteilung auf Deutsch

PDF - 381 Kb

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.