Fondsenwerving voor de Waalse kmo NeuroMedia

Deelneming van Wallimage Entreprises en Investsud

[Communiqué de presse en français - Press Release in english]

17 december 2020

  • Online radio luisteren zit in de lift: het aantal ‘actieve sessies’ in ons land overschrijdt het miljoen per dag.
  • De start-up NeuroMedia meet die luistercijfers, met name voor het CIM (Centrum voor Informatie over de Media) en de RTBF (online en Auvio). De traditionele meting op basis van panels is niet geschikt om de digitale kanalen op te volgen. NeuroMedia beschikt over een geïntegreerde digitale en klassieke FM-oplossing.
  • De opmars van online radiozenders creëert een enorm internationaal potentieel.
  • Om die internationale groei te ondersteunen, stappen Wallimage Entreprises en Investsud in het kapitaal van NeuroMedia, elk voor een bedrag van € 150 000.

Het verhaal begint in 2004 wanneer Pierre Mengal mee aan de basis ligt van een radiostation voor elektronische muziek in Luik (Warm FM). ​ De zender wordt al snel een succes, zowel op de FM-frequentie als online, iets wat zeer vernieuwend is in die periode. Adverteerders zien wel brood in de zender. Mengal wil graag weten wie naar zijn zender luistert om de reclameblokken optimaal in te vullen.

Hij is geïnteresseerd in de CIM, het Centrum voor Informatie over de Media, verantwoordelijk voor de officiële metingen van de luistercijfers in België. Het CIM is echter te duur voor een radiozender in een nichemarkt. Er bestaat bovendien geen informatie over online luistercijfers waarvan de meting nog in haar kinderschoenen staan.

Wanneer elektronische muziek leidt tot het oprichten van een start-up

Pierre Mengal, een informaticus, begint met het ontwikkelen van een tool om de luistercijfers van zijn online radiozender te meten. De basis van NeuroMedia wordt gelegd. In 2010 ontmoet hij Dany Donnen, een specialist in mediagegevens voor adverteerders, die hem zijn contacten bezorgt.

In 2014 richten de twee mannen NeuroMedia op en overtuigen ze de RTBF om hun oplossing voor het meten van online luistercijfers te gebruiken. In die periode beseft de RTBF dat ze internet in haar uitzendstrategie moet opnemen maar heeft ze niet de nodige tools om de impact van die nieuwe uitzendmethode te meten. NeuroMedia laat zijn tool evolueren om niet alleen de luistercijfers van de online audio- en videostromen te meten maar ook om meer gedetailleerde informatie over het gedrag van de luisteraar ten opzichte van die media te krijgen.

De samenwerking met de RTBF opent de deuren van het CIM voor Neuromedia: sinds 2018 gebruikt het Centrum voor Informatie over de Media de tool als standaardtool om de luistercijfers van zijn online radiostream te meten. De samenwerking met het CIM heeft ervoor gezorgd dat Neuromedia een eenvoudige vergelijking van de verschillende uitzendkanalen heeft kunnen uitwerken. ​

Sinds juni 2020 heeft het CIM dezenieuwe indicator officieel ingevoerd op basis van de metingen van NeuroMedia. Dat bevestigt de cruciale rol van deze metingen voor de toekomst.

“Onze vakkennis is gekend tot buiten de landsgrenzen. We zijn vooral bezig met het auditeren van de streaming voor het DMR, het Deense equivalent van het CIM. Het internationale potentieel is bijzonder groot. We spreken over markten die duidelijk groter zijn dan de Belgische markt. Die markten hebben dezelfde behoeften wat betreft de digitale transformatie. We hebben het dan over de aangrenzende landen, Noord-Europa maar ook de Verenigde Staten”, vertellen Pierre Mengal en Dany Donnen.

Fondsenwerving in volle COVID-crisis

Om die internationale doorbraak kracht bij te zetten, stappen Investsud en Wallimage Entreprises in het kapitaal van NeuroMedia, elk voor een bedrag van € 150 000. Naast hun financiële bijdrage zullen de twee entiteiten een actieve rol spelen in de raad van bestuur. Ze zullen op die manier vaardigheden ontwikkelen die aansluiten op die van de oprichters.

“De felle opmars van streaming schudt het audiovisuele landschap en de traditionele meetmethodes door elkaar. NeuroMedia beschikt over een gloednieuwe technologie om het consumentengedrag rond de nieuwe media te meten. Naast de technologische vooruitgang hebben de kwaliteit en de ervaring van het management van NeuroMedia ons overtuigd om dit veelbelovende Waalse bedrijf in zijn groei te steunen. Bovendien past deze investering volledig in onze strategie om nieuwe markten aan te boren”, verduidelijkt Jean-Philippe Mathieu, Investment Manager bij Investsud.

Ook voor Wallimage Entreprises is deze nieuwe samenwerking veelbelovend. 

Odile Malevé, adviseur investeringen en participatiemanagement: “Er zijn wereldwijd maar een handvol bedrijven die zo nauwkeurige en relevante digitale monitoring-gegevens kunnen verschaffen. Daarnaast hebben we kunnen vaststellen dat NeuroMedia zeer reactief is om oplossingen op maat te bieden aan zijn klanten. Het is nu dan ook het moment om buitenlandse markten aan te boren.

Over

NeuroMedia - www.neuromedia.io: NeuroMedia werd in 2014 opgericht. Het bedrijf is gespecialiseerd in het analyseren van gegevens in de media- en ontspanningssector (videospellen, sociale netwerken, streaming, …) voor meer dan 500 klanten ter wereld. Het bedrijf werkt vanuit Luik en telt negen medewerkers.

Investsud - www.investsud.be: Sinds 1983 financiert INVESTSUD ontwikkelingsprojecten, aanwervingsprojecten of bedrijfsoverdrachten. Er werd al meer dan 170 miljoen euro, in kapitaal of gelijkgesteld, geïnvesteerd in meer dan 400 Waalse bedrijven. Die investeringen hebben geleid tot meer dan 9400 jobs in Wallonië.

Wallimage Entreprises – www.wallimage.be: Wallimage Entreprises werd in 2008 opgericht als een naamloze vennootschap van publiek recht. Het bedrijf is een investeringsfonds voor audiovisuele bedrijven en gaming-bedrijven in het Waalse Gewest. Zijn activiteiten sluiten aan op die van Wallimage dat audiovisuele producties naar Wallonië wil brengen. Sinds zijn oprichting heeft Wallimage Entreprises 73 bedrijven ondersteund door 20 miljoen euro te investeren in de vorm van participaties of leningen.

Foto’s

Foto’s van hoge kwaliteit en vrij van auteursrechten zijn beschikbaar hierhonder.

Contacten

Persbericht NeuroMedia NL

PDF - 320 Kb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.