Waalse start-up VOCSens haalt 2,5 miljoen euro binnen

en gaat een nieuw concept van ‘environmental camera’ uitrollen

[Communiqué en français - Press Release in English]

Louvain-la-Neuve, 22 oktober 2021

  • Industrya, Innovatiefonds, VIVES IUF, W.IN.G (SRIW) en Invest.BW investeren in VOCSens voor een versnelling van de ontwikkeling van disruptieve technologie.
  • VOCSens zette een environmental camera op punt die onzichtbare gasmoleculen zichtbaar maakt.
  • Wat is nieuw? Het apparaat is zeer klein, verbruikt vrijwel geen energie en de kostprijs ligt tot 50 keer lager dan die van de concurrenten.
  • Het potentieel is enorm: (petro)chemie, waterzuivering en -recycling, industriële veiligheid, intelligente steden en gebouwen, medisch toezicht, opsporing van bedorven voedsel in onze koelkasten, enz.

VOCSens haalt 2,5 miljoen euro aan zaaikapitaal binnen om zijn gasmicrosensoren te industrialiseren. Het bedrijf wil in de tweede helft van 2022 starten met de commercialisering in de sectoren (petro)chemie, recycling en smart cities. Vijf investeringsfondsen financieren het project: Industrya, Innovatiefonds, VIVES IUF, W.IN.G (SRIW) en Invest.BW. Zij staan volledig achter de missie van VOCSens die wil bijdragen aan een beter milieutoezicht en veiligere en efficiëntere industriële processen.

Het bedrijf is erin geslaagd om de multipixelsensoren, die we ook in mobiele telefoons aantreffen, op punt te stellen. Ze zetten signalen, gelieerd aan de aanwezigheid van gassen, om in elektrische signalen, die vervolgens door artificiële intelligentie (AI) algoritmen worden omgezet in concentratiewaarden. De minuscule sensoren bevatten polymere- en nanocomposietmaterialen die naar gelang het gas verschillend reageren. Het proces is gepatenteerd.

"Een belangrijke uitdaging bij de digitalisering van de industrie ligt in het inzetten op autonome meetsystemen, die gekwalificeerde en betrouwbare data leveren", vat Thomas Walewyns, medeoprichter en CEO van VOCSens."Gas- en milieusensoren, de eerste schakels in de waardeketen, moeten aan die eisen van autonomie, kwaliteit en betrouwbaarheid voldoen. Het beperken van de omvang en de kostprijs, maar ook duurzaamheid, zijn essentiële criteria, gezien de tientallen miljarden geconnecteerde objecten die tegen 2030 deel zullen uitmaken van onze omgeving.”

Dankzij het consortium van investeerders beschikt het bedrijf over belangrijke initiële groeihefbomen op zijn doelmarkten, zowel in België als in Europa, en kan het partnerschappen met spelers van Industrie 4.0 versterken.

Leider van de toekomst

"De multidisciplinaire aanpak van VOCSens en de eigenschappen van hun apparatuur hebben ons overtuigd. Sensoren voor ‘het internet der dingen’ boomen en er is een snel groeiende vraag. Wij geloven dat VOCSens het potentieel heeft om één van de leiders te worden op het gebied van microgassensoren ", verduidelijkt Thibaud Le Séguillon, CEO van Industrya.
W.IN.G heeft vanaf de start in 2019 in het project geïnvesteerd en is verheugd deze tweede fase in de ontwikkeling van de start-up te kunnen bezegelen. ​ "We zijn heel tevreden met de partners die we rond VOCSens wisten te verenigen. Het is een mooi voorbeeld van een academisch/industrieel/financieel en publiek/privaat partnerschap dat gericht is op de uitrol van een spitstechnologie die concrete milieu- en industriële uitdagingen aankan," zegt Nicolas Dhaene, Algemeen Directeur van W.IN.G.

Het onzichtbare zichtbaar maken dankzij een innoverende technologie is, volgens VOCSens, een essentiële mijlpaal om verantwoorde stappen te zetten en de ecologische- en economische uitdagingen ​ aan te gaan voor samenlevingen en generaties van de toekomst.

Over VOCSens

VOCSens lanceert een nieuw concept van ‘environmental camera’ EnviCam®; het resultaat van 15 jaar onderzoek in de universitaire laboratoria van UCLouvain en talrijke samenwerkingsverbanden (ELEN department, ICTEAM). EnviCam® maakt onzichtbare, chemische en biochemische moleculen die ons omringen, zichtbaar. De vennootschap heeft een fabricageprocédé ontwikkeld, CMOSEnvi™, dat volledig compatibel is met de CMOS-technologie die we aantreffen in elektronische chips in ons dagelijks leven.

VOCSens werd opgericht in februari 2019 en is gevestigd in Louvain-la-Neuve in het Europees ondernemings- en innovatiecentrum (CEI Louvain).

www.vocsens.com

Perscontact

Thomas Walewyns, CEO : [email protected], +32 479 54 23 52

Investeerders

 

Foto’s van hoge kwaliteit zijn beschikbaar hierhonder.

Persbericht | PDF

PDF - 219 Kb

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.